Monday, June 25, 2018

RAILWAY GROUP D ( KERALA) EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2018



RAILWAY GROUP D EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2018 || RAILWAY GROUP D EXAM PREVIOUS YEAR QUESTION PAPER ||  RAILWAY GROUP D EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS


1.Which is the oldest Veda?
Ans:-Rig Veda

2.Which is the main source of knowledge about early Aryan culture in India?
 Ans:-Vedas

3.Rig Veda contains :
 Ans:-1028 Mantras

4.Which of the following Vedas is a collection of spells and incantations?
Ans:-Atharva Veda

5.Which one of the following contains the Gayatri Mantra ?
Ans:-Rig Veda

6. Magic and charms are mentioned in :
Ans:-Atharva Veda

7. The Veda which tells about Music:
Ans:-Sam Veda

8. Varna system of Aryans was based on
 Ans:-Colour

9. Ayurveda is a part of:
Ans:-Atharva Veda

10. Which was the lowest unit of Aryan Society?
Ans:-Samiti

11. Which is known as the Fifth Veda?
Ans:-Mahabharata

12. Who advocated the theory that Central Asia was original home of Aryan People
?Ans:-Max Mullar

13. Which river is not mentioned in Rig Veda?
Ans:-Narmada

14. Which river is mentioned in Rig Veda?
 Ans:-Drishadvati

15. Which of the following God is mentioned in Rig Veda?
Ans:-Marut

16. Which of the following Goddess is not mentioned in Rig Veda?(a) Aditi (b) Ila (c) Durga (d) Usha

17. Who is the non Aryan God included in Aryan God family?
(a) Pushan (b) Marut (c) Rudra (d) Tvashtri

18. The God known as Prajapathi was:
Ans:-Brahma

19. Purush Sukta which mentions four varnas for the first time is:
Ans:-Atharva Veda

20. The Vedic deity Indra was the goddess of
 Ans:-Rain and thunder

21. Which among the following is the source of information about early Vedic period ?
Ans:-Rig Veda

22. What was the basis of class differentiation among Aryans ?
Ans:-Colour

23. Ayurveda owes its origin to
Ans:-Yajur Veda

24. The Gayatri Mantra contained in the Rig Veda is dedicated to which deity ?
Ans:-Savitri

25. The saying “War begins in the minds of men” is from:
Ans:-Atharva Veda

No comments:

Post a Comment