Thursday, July 5, 2018

Company Board Assistant , Civil Police Officer Exam Special Questions and Answers 2018

Kerala PSC Civil Police Officer, Company Board Assistant, Kerala PSC Questions and Answers | Kerala PSC | KPSC Thulasi | Repeated Questions and Answers | PSC Previous Questions and Answers 2018

1:-Pick out the correct match :
 A:-Fundamental Rights - United Kingdom
 B:-Fundamental Duties - United States
 C:-Directive Principles of States Policy - Ireland
 D:-Five Year Plan - Germany
 Correct Answer:- Option-C

2:-Consider the following and Which of the below was made through the `10^(th)` amendment Indian Constitution ?
 A:-Incorporation of Dadra, Nagar and Haveli as a Union Territory
 B:-Formation of State of Nagaland
 C:-Abolition of Privy Purse
 D:-Formation of Sikkim State
 Correct Answer:- Option-A

3:-Which of the following amendment of Indian Constitution abolished Election Tribunals ?
 A:-`14^(th)` Amendment of 1962
 B:-`19^(th)` Amendment of 1966
 C:-`21^(st)` Amendment of 1967
 D:-`24^(th)` Amendment of 1971
 Correct Answer:- Option-B

4:-Termination of a sitting of the House without any definite date being fixed for the next sitting is known as
 A:-Adjournment of the debate
 B:-Adjournment of the House
 C:-Crossing the floor
 D:-Adjournment sine die
 Correct Answer:- Option-D

5:-Which among the following is the correct order in which the above words appear in Preamble of Constitution of
India ?
 A:-Sovereign, Socialist, Secular, Democratic
 B:-Socialist, Secular, Sovereign, Democratic
 C:-Democratic, Socialist, Sovereign, Secular
 D:-Secular, Sovereign, Democratic, Socialist
 Correct Answer:- Option-A

6:-'Imperfect' is the autobiography of an Indian Cricketer. Identify the cricketer.
 A:-Sunil Gavaskar
 B:-Kapil Dev
 C:-Sanjay Manjrekar
 D:-Rahul Dravid
 Correct Answer:- Option-C

7:-The Central Drug Research Institute - CDRI is located in
 A:-Delhi
 B:-Lucknow
 C:-Kochi
 D:-Mumbai
 Correct Answer:- Option-B

8:-The Chairman of the committee constituted by the Election Commission of India to suggest changes to Section
126 of the Representation of the People Act, 1951 in view of social media expansion ?
 A:-Indrajit Gupta
 B:-Nagendra Singh
 C:-T. Swaminathan
 D:-Umesh Sinha
 Correct Answer:- Option-D

9:-The first woman lawyer recommended by the Supreme Court Collegium to be promoted directly as a judge of the
Supreme Court
 A:-Justice R. Bhanumathi
 B:-G. Rohini
 C:-Manjula Chellur
 D:-Indu Malhotra
 Correct Answer:- Option-D

10:-Identify the theme of the `22^(nd)` National Youth Festival 2018.
 A:-Youth for Digital India
 B:-India Youth for Skill, Development and Harmony
 C:-Sankalp Se Siddhi
 D:-Celebrating Diversity
 Correct Answer:- Option-C

11:-The 2018 World Hindi Day is observed on which date ?
 A:-January 7
 B:-January 10
 C:-January 5
 D:-January 12
 Correct Answer:- Option-B

12:-Who won the Globe Soccer Award for Best Player 2017 ?
 A:-Cristiano Ronaldo
 B:-Lionel Messi
 C:-Louis Suarez
 D:-Zinedine Zidane
 Correct Answer:- Option-A

13:-In which of the following North Eastern States you can find the Nyishi Tribe ?
 A:-Tripura
 B:-Meghalaya
 C:-Sikkim
 D:-Arunachal Pradesh
 Correct Answer:- Option-D

14:-The largest jute producing state in India
 A:-West Bengal
 B:-Uttarpradesh
 C:-Gujarat
 D:-Madhya Pradesh
 Correct Answer:- Option-A

15:-The person elected three times as the President of Indian National Congress
 A:-Jawaharlal Nehru
 B:-Gopal Krishna Gokhale
 C:-Dadabhai Naoroji
 D:-Bal Gangadhar Tilak
 Correct Answer:- Option-C

16:-Identify the correct match :
 A:-Vaikom Satyagraha - A. G. Velayudhan
 B:-Paliyam Satyagraha - C. Kesavan
 C:-Guruvayur Satyagraha - Col. Munro
 D:-Shanar Agitation - T. K. Madhavan
 Correct Answer:- Option-B

17:-The newspaper 'Rajyasamacharam' is associated with
 A:-Arnos Pathiri
 B:-Benjamin Bailey
 C:-Herman Gundert
 D:-Rev Mead
 Correct Answer:- Option-C


18:-Identify the person :
• First person who made mirror consecration in South India.
• Ayyavazhi is his dharmic belief system.
• Akhila Thiruttu is one of his publications.
 A:-Vaikunda Swamikal
 B:-Ayyankali
 C:-Markuriakose Elias Chavara
 D:-V. T. Bhattathirippad
 Correct Answer:- Option-A


19:-Who is known as the Jhansi Rani of Travancore ?
 A:-A. V. Kuttimalu Amma
 B:-Ammu Swaminathan
 C:-Arya Pallam
 D:-Accamma Cheriyan
 Correct Answer:- Option-D

20:-Identify the author of 'Prachina Malayalam'.
 A:-Vaghbhatananda
 B:-Chattampi Swamikal
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-B

21:-Largest inhabited Riverine Island in the World
 A:-Gowalkot
 B:-Kabirvad
 C:-Majuli
 D:-Bhavani
 Correct Answer:- Option-C

22:-Koyna River Valley Project is in
 A:-Madhya Pradesh
 B:-Maharashtra
 C:-Sikkim
 D:-Himachal Pradesh
 Correct Answer:- Option-B

23:-Ghadprabha Bird Sanctuary is situated in
 A:-Belgaum
 B:-Bharatpur
 C:-Shivpuri
 D:-Coorg
 Correct Answer:- Option-A

24:-The shape of the Deccan Plateau
 A:-Triangular
 B:-Rectangular
 C:-Square
 D:-Hexagonal
 Correct Answer:- Option-A

25:-The hero in the Sanskrit drama Mudra Rakshasa of Visaghadatta.
 A:-Chanakya
 B:-Ashoka
 C:-Chandra Gupta Maurya
 D:-Samudra Gupta
 Correct Answer:- Option-A

26:-The adopted son of Peshwa Baji Rao II was fought in the Revolt of 1857
 A:-Kunwar Singh
 B:-Mangal Panday
 C:-Nana Sahib
 D:-Thantia Topi
 Correct Answer:- Option-C

27:-Ram Muhammed Singh Azad is famous
 A:-Chalakkudi Puzha
 B:-Prambikulam River
 C:-Muthira Puzha
 D:-Kunthi Puzha
 Correct Answer:- Option-D

28:-The only plateau in Kerala
 A:-Wynadu
 B:-Palghat
 C:-Nilgiris
 D:-Idukki
 Correct Answer:- Option-A

29:-The first Vice Chancellor of the University of Travancore.
 A:-Sree Chittira Thirunal Bala Rama Varma
 B:-Sir C. P. RamaSwamy Iyyer
 C:-P.G.N. Unnithan
 D:-Dr. John Mathai
 Correct Answer:- Option-B

30:-The person who established the Advaita Ashram at Aluva
 A:-Chattampi Swamikal
 B:-Swami Vivekananda
 C:-Sankaracharya
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-D

31:-Name the social reformer who became member of Sree Moolam Praja Sabha.
 A:-Vagbhatananda
 B:-Ayya Vaikundar
 C:-Pandit Karuppan
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-D

32:-Dr. Palpu is in connection with
 A:-Ezhava Memorial
 B:-Civic Rights Agitation
 C:-Malayali Memorial
 D:-Nivarthana Agitation
 Correct Answer:- Option-A

33:-Tomb of Kuriakose Elias Chavara is situated at
 A:-Manganam
 B:-Mannanam
 C:-Munnar
 D:-Mannar
 Correct Answer:- Option-B

34:-Nicolas Maduro became the President of
 A:-Argentina
 B:-Brazil
 C:-Cuba
 D:-Venezuela
 Correct Answer:- Option-D

35:-The founder director of CSIR-Centre for Cellular Molecular Biology
 A:-Bala Subrahmanian
 B:-Sarat Chandra
 C:-P. M. Bhargava
 D:-Abdul Kalam
 Correct Answer:- Option-C

36:-Which country won the ICC Women's World Cup Final 2017 ?
 A:-Australia
 B:-England
 C:-India
 D:-West Indies
 Correct Answer:- Option-B


37:-Dad Saheb Phalke Award 2016 was received by
 A:-Manoj Kumar
 B:-Sasi Kapoor
 C:-K.Viswanathan
 D:-Gulzar
 Correct Answer:- Option-C

38:-Recipient of the Ezhuthachan Award 2016.
 A:-Vishnu Narayanan Namboothiri
 B:-C. Radha Krishnan
 C:-Puthusseerry RamaChandran
 D:-M. K. Sanu
 Correct Answer:- Option-B

No comments:

Post a Comment