Tuesday, October 16, 2018

Kerala PSC University Assistant Previous Year Question Paper | University Assistant Solved Question Paper Kerala PSC

Kerala PSC University Assistant Exam Solved Question Paper and Answer Key | University Assistant Exam Previous Question Paper Kerala PSC | Download PSC University Assistant Previous Year Question Paper 


1. The transformer works on which principle? -
Ans:-Electromagnetic induction

2. Which is the most effective test to determine AIDS? -
Ans:-Werstern bolt test

3. Minamatha disease is due to?
Ans: - Mercury

4. An alloy used in making heating elements for electric
heating devise is? 
Ans:- Nichrome

5. Phenomenon behind the formation of rainbow? -
-Ans:Dispersion of light

6. What is the name of the pigment which helps animals to see in dim light? 
Ans:- Rhodopsin

7. What is oil of vitriol?
 Ans:- Sulphuric Acid

8. What is manufactured using Bessemer process? 
Ans:- Steel

9. A person suffering from bleeding gum need in his food?
Ans:- Citrus

10. Which fossil organism is usually regarded as the connecting link between birds and reptiles? - Ans:Archeopteryx

11. Which is the following won the 'Odakkuzhal Award' to S.Joseph? 
Ans:- Chandranodoppam

12. Who got the 'Dr.Sukumar Azhikode Thatwamasi Endowment' for this year?
 Ans:- Dr.T.M.Thomas Issac

13. Present Jnanpeed winner Raghuveer Chaudhari is a popular writer in ________ language? - Ans:Gujarati


14. Which country was defeated by India to win her Seventh Crown in SAF Games? 
Ans:- Afghanistan

15. Who is the present Governor of Reserve Bank of India?
Ans:- Raghuram Rajan

16. Recently dead Mufti Muhammed Sayyid was the Chief Minister of _____ state? -
 Ans:Jammu and Kashmir

17. Who scored 1009 runs in one innings, in the Bhandari Trophy under 16 Inter School Cricket? - Ans:Pranav Dhanvade

18. 'Miss World' Miriya Lalguna Roso belongs to which of the following country? 
Ans:- Spain
19. Who among the following was appointed as CEO of NOTI AYOG? 
Ans:- Amithab Kanth

20. World's largest Bird statue is built in Jatayu Nature Park. In which place of Kerala, it is built? -
Ans:-Chatayamangalam

21. The literacy rate in India is?
Ans: - 75%

22. Which is the tree generally grown for forestation? -
Teak

23. Who was the first martyr in First Indian IndependenceWar 1857? 
Ans:- Mangal Pande

24. Who was the Chairman of Nehru Committe Report? -
-Ans:Mothilal Nehru

25. What is a Republic? - In a democracy, the head of the state is either directly or indirectly elected by the people

26. What is the official name of India?
Ans: - Republic of India

27. Which was the first linguistic state in Independence India? 
Ans:- Andhra Pradesh

28. In which river Bhakra-Nangal dam is situated? 
Ans:- Sutlej

29. Swami Vivekananda delivered his famous ChickagoSpeech in?
 - No Answer (Answer is 1893 September 11)

30. What is the total length of NH 49(Kochi to Dhanushkodi)? 
Ans:- 440 km

31. Kochi Rajya Praja manadalam was formed in the year? - 1941

32. The orginal name of Vagbhatananda, tha famous social reformer in Kerala? - Kunji Kannan

33. Gayathripuzha is the tributary of which river? - Bharatha Puzha

34. KSEB was formed in the year? - 1957

35. What is the name of rain water harvest programe organised by Kerala Government? - Varsha

36. Who founded 'Ananda mahasabha' in 1918? - Brahmananda Shivayogi

37. Who wrote the famous book 'A Short History of the Peasant Movement in Kerala'? - EMS Namboothiripad

38. Who founded Jatinasini Sabha? - Anandatheerthan

39. In which district Mangalavanam, the smallest wild life sanctuary in Kerala situated? - Ernakulam

40. Where is Kerala Coconut Research Station situated? - Kayamkulam

41. The authority to issue 'writs' for the enforcement of Fundamental Rights rests with? - The Suprime Court and High Courts

42. Who is the chairman of Rajya Sabha? - The Vice President

43. The Public Service Commission of India, as the Union Public Service Commission was first called, was established in the year? - 1926

44. Which Constitutional Amendment made right to free and compulsory education as a fundamental right? - 86th

45. Who is the present CAG? - Shashi Kanth Sharma

46. The Funamental Rights of the Indian Citizens are enshrined in? - Part III of the Constitution

47. Which of the following Article of the Constitution deals with the Fundamental Duties of the Indian Citizens? - Article 51-A

48. In which year the National Development Council (NDC) was established? - 1952

49. The National Human Rights Commission was established in the year? - 1993

50. Who is the Chairperson of Kerala State Vanitha Commission? - K.C.Rosakutty 51.Anganwadi centers are functioning under the programme? - ICDS

52. The ____ was launched in December 2001 to ameliorate the conditions of the urban slum dwellers living below the poverty line without adequate shelter? - Valmiki Ambedkar Awas Yojana

53. This is a comprehensive housing scheme launched witha view to enusre the integrated provision of shelter, sanitation and drinking water. The basic objective of the programme is to improve the quality of life of the people as well as the overall habitat in rural areas? - Samagra Awas Yojana

54. Which programme is launched on the lookout for the 'poorest of the poor' by providing them 35 kilograms of rice and wheat at Rs 3 and Rs.2 per kilogram respectively? - Antyodya Anna Yojana

55. Which plan was called as Mehalnobis plan named after the well-known economist? - Second Five Year Plan 1956 - 61

56. Who is the implementing officer at district level responsible for the monitoring and supervision of national food for work programme? - District Collector

57. Jawahar Rozgar Yojana was launched in April 1st 1989, by combining the two programmes? - NREP, RLEGP

58. Kudumbashree mission was launched on May 17th 1998 by our former Prime Minister? - Sri A.B.Vajpai

59. Mahila Samridhi Yojana was started in 1998 on the day of? - Gandhi Jayanthi (It was launched in 1993 and not 1998)

60. To change negative family and community attitudes towards the girl child at birth and towards her mother is the prime objective of? - Balika Samridhi Yojana

61. Name the Act that governs the internet usage in India? - The Information Technology Act 2000

62. An eattempt to criminally and fraudulently acquire sensitive information, such as usernames, password and credit card details by masquerading as a trustworthy entity in an electronic communication is termed as? - Phishing

63. device that modulates signals to encode digital information and demodulate signals to decode the transmitted information? - modem

64. '.mpg' extension refers usually to what kind of file? - Animation/Movie file

65. The brain of any computer system is? - CPU

66. An attempt to make a computer resource unavailable to its intended users is called? - Denial-of-service attack

67. Who is considered as the first programmer? - Ada Lovelace

68. A computer program that is used to convert an assembly language to machine language? - Assembler

69. Codes consists of light and dark marks of various thickness which may be optically read is known as? - Bar Code

70. The inventer of World Wide Web? - Tim Berner's Lee

71. The passive form of "This shop sells all the vegetables." is? - All the vegetables are sold in this shop

72. I was going ____ the documents last evening? - through

73. The problem was ____ difficult that I could not solve it?
- much

74. Which part mistake:- 
(a) it was Shakespeare 
(b) and not no one else 
(c) who wrote this play 
(d) at the beginning of the sixteenth centuary
Answer - (b) and not no one else

75. Which part mistake :- 
(a) the film 
(b) that I saw yesterday 
(c) was about an old man 
(d) who was living along time ago 

Answer - (d) who was living a long time ago

76. The indirect form of 'Do you like comics?" she asked me is? - She asked me whether I liked comics

77. Let us go for a walk,___? - shall we?

78. It was raining when I ____ home yesterday? - reached

79. Germany is ____ European country? - a

80. Milk is ____ in proteins and minerals? - rich

81. If 4 taps can fill a tank in 10 hours. Then how many hours can 6 taps fill the same tank? - 6 2/3 hours

82. A and B together can do a piece of work in 12 days andA alone can complete the work in 18 days. How long will B
alone take to complete the job? - 36 days

83. A garden is 90 m long and 75 m broad. A path 5 m wide is to be built outside around it. Find the area of the path? - 
Ans:-1750 m^2

84. Which of the following number is divisible by 33?
[1333, 1375, 2133, 2145]
Answer - 2145

85. HCF 36 and 264 is? (6, 36, 792, 12)
Answer - 12

86. In how many years will a sum of money triple itself, the rate of interest being 10%? 
Ans:- 20 years

87. Manu's age is 6 times Binu's age. 15 years hence Manu will be 3 times as old as Binu. Find Binu's age? 
Ans:- 10 years

88. Find the time taken by a 180 m long train running at 54 km/hr to cross a man standing on a platform? 
Ans:
Ans:- 12 seconds

89. What number should be subtarcted from each of the numbers 23, 30, 57 and 78 so that the remainders are in proportion?
Ans: - 6

90. If (y-x)/x = 3/8, then y:x = ? 
Ans:-- 11:8

91. "Flower" is related to "Petal" in the same way as"Book" is related to? 
Ans:- - Page

92. Find the missing number in the series :- 2, 6, 18, 54, __,486, 1458? 
Ans:- - 162

93. Find out the missing letter :- B, E, H,K,N,___? 
Ans:- - Q

94. If A is in the north of B and C is in the west of B. In what direction is A with respect to C? 
Ans:- - North-East

95. Statement :- All the students passed the examination. Some students are girls? 
Ans:- - None of the above

96. If EDUCATION is coded as NOITACUDE, then REDFORT will be coded as? 
Ans:- - TROFDER

97. Find out the pair which is different from the other given pairs (Cow and Buffalo; Cock and Hen; Horse and Mare; Dog and Bitch) ? - 
Ans:- Cow and Buffalo

98. Find the odd one among these : Lake, River, Pool, Sea?
Ans:- - Pool

99. If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY is coded as MOBY then BOBBY is coded as? 
Ans:- COBY


100. If I=9 YOU=61 then WE=? 
Ans:- 28

No comments:

Post a Comment